Friday, July 02, 2010

i'm happy i'm 30!

alhamdulillah. semalam 1 july 2010 genaplah umur saya 30 tahun, kalau ikut kalendar masehi. kalau kalendar hijrah, birthday saya 18 syaaban 1400h. alhamdulillah Allah masih bagi peluang utk saya meneruskan liku2 hidup sbg khalifah di bumiNya.

bday ke-30 ni kalau ikut adat org Cina, sgt bermakna utk diorang. My Taiwanese friend cakap, on 30th birthday mak dia akan hadiahkan something special sbg tanda ingatan, like neclace ke, bracelett ke. maybe sbb mak dia dah berjaya besarkan anak dia kot. but since my mum dah takde, maybe i will buy something special for myself. bukan sbb nak ikut adat org lain, but just for my own thought on my achievement so far. tgh dok pk2 lagi ni..

(bercuti di Cymru (or Wales))

at the age of 30, i feel contented with my life. of course saya nak lebih dari apa yg saya ada sekarang. but i want to try to be wasatiah, bersederhana dalam hidup. saya syukur dikurnkan anak2 yg sihat dan cerdas, suami yg memahami dan bertolak ansur, peluang belajar di negara org, kerjaya yg stabil, hati yg tenang, kawan2 yang thoughtful, adik-beradik yg akrab, dan macam2 lagi nikmat kurniaan Allah. tapi kita manusia selalu mengeluh bila hanya 1 nikmat ditarik. tak baik kan? banyak2 bersyukur dgn apa yg ada. sedih bila tgk or baca berita pasal sedara2 seagama di negara lain. rumput pun diorang rebus tau sbb dah takde makanan. sedangkan saya tak perlu nak berkira2 pon utk makan. terlebih makan lagi ada la.. huhu

so, azam saya sempena umur 30 ni, i want to love more and give more. saya ingat pesanan arwah mak, suruh saya selalu berdoa, minta dgn Allah supaya jadi pemurah dan penyayang. rajin2 sebut Ar-rahman dan Ar-rahim. and saya nak cepat2 pergi umrah dan tunaikan haji. kalau ikut jadual haji saya, tahun 2016. tapi rasanya kalau pergi lebih awal, lebih afdhal. yg ni kena tunggu MIL pencen, boleh jagakan anak2 bila saya ke tanah suci nanti. harap2 boleh pergi tahun 2013/2014. kalau tak dapat gi haji terus, insyallah nak pergi umrah dengan kakak and adik2. lagi azam saya, nak jadi ibu yg superb mcm arwah mak saya. nak continue the legacy :)

birthday kali ni agak special, sbb celebrate di UK. so, insyallah saya akan ingat sampai bila2. sangat2 terharu bila rakan2 course datang buat suprise kat rumah. sangat2 suprised ok. thanks to Yuichiro (budak Jepun), Carlos (from Colombia), Eric, Zamie & Shina (3 org ni Malaysian). And thanks to Claire (Taiwanese) dan Bonita (from Hong Kong) sbb bagi presents yg sgt comel! surely i will miss all of you very soon :( will miss the time we we studied and slept together in the library :)

and LOADS of thanks to hubby, sbb bagi peluang saya belajar lagi, jauh pulak tu. hubby berkorban tak dapat gaji setahun utk saya. sgt2 terharu my dear. and hubby juga banyak ajar saya menjadi seorang yg bersederhana. kalau tak kerana hubby, surely saya gile beli barang2 branded. huhuhu. dahla senang nak shopping skrg ni. main click2 jer. biarlah tak penah dapat gucci, channel, tod's or burberry, i still love you and will always do. duit utk handbag2 mahal ni saya simpan utk belanja kakak and adik2 yg saya cintai. bak kata hubby, kena buat yg wajib mcm pergi haji dulu baru boleh bermewah2. tapi kalau ada handbag branded below rm500, saya beli kot. hehehe (i'm still a normal woman) but surely sizenya pon comel jek kan? takpelah, hati saya belum mampu. dah cuba nak beli kat bicester last tuesday but hati tak bagi. nafsu jer membuak2 hahahahaha

see? i'm happy i'm 30. harap2 lepas ni saya lebih banyak berbakti. tak kira la utk siapa pon. utk company, utk suami, utk anak2, utk family, utk kawan2, dan utk environment. i hope i will always be happy and make people happy

me, full of love... :)

9 comments:

aS_c0mei said...

ohhh.harapnya tak terlewat nak wish akak....

happy birthday!sweet 30...:P

anyway,i wish all your dreams come true kak julie,insyaAllah....:)

tak dapat barang branded pon takpe kak,asalkan duit berguni-guni dalam bank.aci tak gitu?hihihi....

myjuliana said...

hehe.. thanks As!! :) memang sweet lagi walaupun dah 30.. hehehe

Anonymous said...

hehe..yg penting ur hubby syg berguni brbillion yg tak trhingga kt awk...n yg penting kebahagiaan n kesenangan yg kita nikmati dirahmati Allah SWT..InsyaALLAH..

kakak

myjuliana said...

thanks kakak, yes that is more important. yg penting hidup kita berkat..

y@tipruzz said...

kalo ade branded handbag tp hati tak hepi, and life is not full of loves pon tak guna kan?

you're already one lucky mommy n wifey bebeh..hepi sweet 30!!!

myjuliana said...

thanks yati! eh apa awak bid kat ebay tu. tahniah yer berjaya win!

p!nkerton said...

happy birthday kak julie! (sorry lmbt wish)
betul kak, mcm kak yati ckp, mewah dunia tapi kurang kasih sayang buatpe kan.. ape sgt la designer handbags tu kan (ayat penyedap hati haha)
semoga panjang umur, dimurahkan rezeki & happy2 slalu k :)

myjuliana said...

thanks fatih! alhamdulillah kasih sayang melimpah ruah gitu. hehe. awak pon semoga murah rezeki, athirah dah besar, bila nak tambah lagi? (pantun ni)

IreneYaya said...

Happy belated birthday Julie! Sorry lambat wish, coz baru masuk blog Julie. Ya betol, tak dapat branded bag pun takpe Julie, asalkan sentiasa bahagia dunia akhirat. =) All the best wishes! *hugs*