Tuesday, November 08, 2005

Resipi Kuzi Ayam

1 ekor ayam dipotong 16
garam
kunyit
halia
bawang putih
1 tin susu cair
1 tin tomato puree
rempah kuzi utk seekor ayam (campur dgn air menjadi pes)
minyak masak
garam
gula
air

Bahan A (dimayang)
1/3 kg bawang merah

Bahan B (dihiris)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

Bahan C
sedikit kismis (digoreng sedikit)
badam (rendam dlm air panas, buang kulit, hiris & goreng garing)
1-3 helai zat param (optional)

Cara2nya
  1. Ayam diperap bersama garam, sedikit kunyit, halia dan bawang putih selama satu jam. Kemudian, goreng hingga cukup2 masak, jangan garingkan. Ketepikan.
  2. Goreng bahan A sehingga kekuningan. Kemudian, kisar menggunakan blender sehingga hampir lumat. Ketepikan.
  3. Tumis bahan B hingga wangi. Masukkan pes rempah kuzi dan masak hingga rempah betul2 masak.
  4. Masukkan susu cair, tomato puree dan bahan A ke dalam rempah yg telah masak. Tambah air sehingga kuah menjadi sedikit cair. Biarkan mendidih dan kemudian renehkan dgn api perlahan. Masukkan ayam yg telah digoreng, garam dan gula secukup rasa.
  5. Kacau hingga sebati & kuah agak pekat. Masukkan bahan C.
  6. Renehkan lagi, perasakan garam & gula secukupnya dan hidangkan bersama roti jala, roti atau nasi.

Selamat Mencuba!!
Resipi ini diajar oleh Allahyarhamah Azizah Saad, ibu saya.. thanks mak..

1 comment:

Tengku Atique said...

saya buat resipi ni td, housemates sme suke, thanks akak :] mintak izin salin dlm buku resipi, hihi