garam
kunyit
halia
bawang putih
1 tin susu cair
1 tin tomato puree
rempah kuzi utk seekor ayam (campur dgn air menjadi pes)
minyak masak
garam
gula
air
Bahan A (dimayang)
1/3 kg bawang merah
Bahan B (dihiris)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Bahan C
sedikit kismis (digoreng sedikit)
badam (rendam dlm air panas, buang kulit, hiris & goreng garing)
1-3 helai zat param (optional)
Cara2nya
- Ayam diperap bersama garam, sedikit kunyit, halia dan bawang putih selama satu jam. Kemudian, goreng hingga cukup2 masak, jangan garingkan. Ketepikan.
- Goreng bahan A sehingga kekuningan. Kemudian, kisar menggunakan blender sehingga hampir lumat. Ketepikan.
- Tumis bahan B hingga wangi. Masukkan pes rempah kuzi dan masak hingga rempah betul2 masak.
- Masukkan susu cair, tomato puree dan bahan A ke dalam rempah yg telah masak. Tambah air sehingga kuah menjadi sedikit cair. Biarkan mendidih dan kemudian renehkan dgn api perlahan. Masukkan ayam yg telah digoreng, garam dan gula secukup rasa.
- Kacau hingga sebati & kuah agak pekat. Masukkan bahan C.
- Renehkan lagi, perasakan garam & gula secukupnya dan hidangkan bersama roti jala, roti atau nasi.
Selamat Mencuba!!
Resipi ini diajar oleh Allahyarhamah Azizah Saad, ibu saya.. thanks mak..
1 comment:
saya buat resipi ni td, housemates sme suke, thanks akak :] mintak izin salin dlm buku resipi, hihi
Post a Comment